Atrakcije i aktivnosti

Grad Kaštela je dočekivao svoje goste sa dobrodošlicom već 150 godina i na njegovim plažama, u palminom drveću i čistoj vodi moći ćete uživati mnoge opuštene dane uz morsku obalu: sunčati se, plivati, roniti, jedriti te još mnogo toga. Ali to nije sve... odličan položaj kuće za odmor Ruža nudi Vam mogučnosti da iskusite više Dalmaciju, sa svom njenom koncentracijom povijesnih lokacija u kombinaciji sa spektakularnim atrakcijama i aktivnostima.

Atrakcije

Split - Antičko srce Dalmacije

Split, 20 km udaljen od Kaštel Štafilića, je užurban i velik grad (drugi hrvatski grad po veličini) ali je i jedna od najfascinantnijih luka na Jadranu. To je grad tipično mediteranskog mentaliteta, poznat u svijetu po svojim sportašima (najveći broj hrvatskih olimpijaca dolazi iz Splita). Tu se nalazi Dioklecijanova Palaća koja datira 1700 godina u povijest, pod zaštitom UNESCO. Split nudi bogatstvo muzeja, rimskih ruševina, starohrvatske, rimske i renesansne arhitekture ispod spektakularne planinske pozadine. Većinu Vašeg razgledavanja možete obaviti u Splitu a i on predstavlja odličnu bazu za istraživanje brojnih otoka koji se nalaze u blizini. Iz Splita možete s lakoćom posjetiti Brač, Hvar i Vis. Uz mnoge restorane i dućane život jednostavno pulsira unutra 2000 godina starih zidina.

Najnezaboravnije šoping iskustvo u Splitu je svakako Pazar, otvorena tržnica, a iza nje Peškarija, natkrivena ribarnica.


Trogir - "Najljepši mali grad na svijetu"

Grad Trogir, 6 km udaljen od Kaštel Štafilića, nalazi se na UNESCO-voj listi svjetskih spomenika pod zaštitom i pravi je grad muzej u pravom smislu te riječi. Ljubitelji povijesnih spomenika, umjetnosti, originalne arhitekture i malih uličica imaju mogućnost naučiti o raznolikoj i kompleksnoj baštini - od romaničkih dvorišta do modernog interijera. Najpoznatiji spomenik je trogirska katedrala, napravljena u romaničkom stilu čija su zapadna vrata djelo slavnog arhitekta Radovana. Jedinstvena stara gradska jezgra, Radovanov portal, umjetničke zbirke koje su koje su pobuđivale uzbuđenje i interes među posjetiteljima i putnicima nude ljepotu, personificiranu u reljefu Kairosa kao prigodnog suvenira. Nije ni čudno što Trogir  zovu "najljepšim malim gradom na svijetu".


Salona - Jedno od hrvatskih najbogatijih rimskih nalazišta


15 km južno od Kaštel Štafilića nalaze se ruševine antičkog grada Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije. U antičkim vremenima bila je raskršće morskih i zemljanih putova antičkog Mediterana. Tokom zlatnog doba od 1 n.e. do 4 n.e. bila je jedna od najrazvijenijih gradova na svijetu sa populacijom 60.000. Bila je uništena 640 n.e. u opsadi Avara i Slavena, a izbjeglice iz Salone preselile su se u napuštenu Dioklecijanovu palaću i tako osnovali grad Split. Arheološko nalazište Salona je jedno od najbogatijih rimskih nalazišta u Hrvatskoj.


Klis - Srednjevjekovna tvrđava i ukusne janjetina s ražnja

Klis je mali gradić, udaljen 15 km od Kaštel Štafilića. Najveća kliška atrakcija je srednjevjekovna tvrđava. Kliška tvrđava je imala veliku stratešku važnost jer je čuvala prolaz između Mosora i Kozjaka, prolaz kroz koji je morala proć bilo koja sila sa istoka da bi došla do Splita. Tvrđava kakva je danas je napravljena u 16. stoljeću u vrijeme otomanskih invazija na Europu i zadnji put je korištena u vojne svrhe za vrijeme drugog svjetskog rata od strane njemačkih i talijanskih snaga. Lokacija tvrđave je dobro mjesto za gledanje zalaska sunca. Klis je također poznat po svojim restoranima koji služe janjetinu s ražnja.


Šibenik - Jedan od najstarijih hrvatskih gradova

Povijesni grad Šibenik, 55 km udaljen od kuće za odmor Ruža, nalazi se na ušću rijeke Krke. Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova .

Nekoliko primjera svjetske arhitekture, uključujući katedralu sv. Jakova, sagrađeni tokom godina i koristeći gotičke i renesansne stilove nalaze se u Šibeniku. Katedrala se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Šibenik je također dom pokojne košarkaške zvijezde Dražena Petrovića i glumca Gorana Višnjića poznatog po ulozi dr. Luke Kovača u hit seriji "Hitna Služba".


Dubrovnik - "Dragulj Jadranskog mora"

George Bernard Shaw je bio očaran ovim prekrasnim gradom, za njega to je bio raj. Milijuni ljudi odnose kući sretne uspomene iz ovog "dragulja jadranskog mora". Dubrovnik je grad jedinstvene političke i kulturne povijesti, svjetski poznatog kulturnog nasljeđa i ljepote (na listi UNESCO).

Centar grada je ograđena izložba popločanih ulica koje su još sjajne kao što su bile na dan kad su popločane zahvaljujuči gradski čistaćima koji ih svaki dan čiste. Svaki dan ove ulice se ispune građanima i turistima koji ih istražuju.


Imotski - Grad Plavog i Crvenog jezera

Imotski, 60 km od Kaštel Štafilića, nudi drugačiju atmosferu od one na dalmatinskoj obali. To je srednjevjekovni grad na obroncima planine Biokovo pokraj velikog krškog polja (Imotsko polje) sa održavanim vinogradima. Imotski je poznat po svoja dva jezera Plavo jezero i Crveno jezero. Crveno jezero još nije potpuno istraženo i vjeruje se da je najdublje jezero u Europi (voda je duboka 250 m, a otprilike je 500m od najviše obale do dna). Plavo jezero se nalazi pokraj grada šta ga čini pogodnim za šetnje u ljetnim mjesecima, a pogodno je i za kupanje. Povremeno tokom sušnih sezona jezero presuši. Utvrda Topana nalazi se na obroncima Plavog jezera i dominira gradom. Utvrda je napravljena u 10-om stoljeću.


Sinj - Grad vitezova

Sinj, 30 km od Kaštel Štafilića, je grad u kontinentalnom djelu Dalmacije. Grad je sagrađen oko tvrđave koju su držali Turci do početka 18-og stoljeća, i oko franjevačkog samostana sa crkvom Gospe Sinjske - mjestom hodočašća. Glavna atrakcija grada poznata je u Hrvatskoj i u svijetu: Sinjska Alka. Događa se svake godine u prvoj nedjelji Kolovoza na komemoraciji pobjede nad Turcima u 1715.  Alkari, odjeveni u tradicionalne nošnje jašu na konjim u punom galopu, pokušavajući pogoditi kopljem alku koja visi na žici. Alkar koji pogodi najveći broj bodova - "punata" je pobjednik.


Međugorje - Jedno od najvećih katoličkih svetišta

Međjugorje je jedinstveni fenomen u modernom svijetu. Vjeruje se da se Gospa pojavila 1981. ispred grupe djece. Zahvaljujući njezinim ukazivanjima ovo malo selo je postalo mjesto okupljanja mnoštva hodočasnika iz svih krajeva svijeta i danas je jedno od najvećih centara za molitvu na svijetu. Međugorje je smješteno 150 km od Kaštel Štafilića u Bosni i Hercegovini, blizu hrvatske granice.


Mostar - Gdje mediteran sreće orijent

Na samo dva sata vožnje od Kaštel Štafilića, možete otkriti unikatni spoj mediteranske i orientalne arhitekture i atmosfere. Mostar je sačuvao veliki dio svoje autentične orijentalne arhitekture i način života začet na granicama civilizacije. Živopisan grad ima mnoge kulturne i religiozne značajke, uključujući neke relikvije ostavljene od strane Turaka tokom njihovog vladanja Europom. Otkrijte neke najpopularnije gradske lokacije, uključujući Bazar, Đamiju, tipičnu tursku kuću i naravno slavni Stari Most.
 
 
Nacionalni Park Krka - Svijet spektakularnih pejsaža

Ako bi htjeli iskusiti nešto specijalno, zaplivajte ispod slapova rijeke Krke. Čista svježa voda i netaknuta priroda učinit će to nezaboravnom avanturom.
Ako je vjerovati poznavaocima ali i posjetiteljima to je najljepši park hrvatskog krša. Nacionalni park Krka je udaljen samo 55 km od kuće za odmor Ruža. Nudi razne vrste spektakularnih pejsaža, naročito vodopada i kaskada, od kojih su najatraktivniji Skradinski Buk i Roški Slap. U gornjem toku rijeke Krka možete posjetiti stari franjevački samostan.


Nacionalni Park Plitvička jezera - Dom Old Shatterhanda i Vinettoua

Najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj - Plitvička jezera - udaljen je samo tri sata vožnje od kuće za odmor Ruža. Svatko zna veličanstven prizor azurnih jezera okruženih šumovitim brežuljcima. Ova regija je čuvena po legendarnoj seriji filmova o Old Shatterhand-u i Vinettou-u iz pera Karla Maya. Ta ljepota je i razlog zbog kojeg je cijeli park pod zaštitom UNESCO.

Nacionalni Park Plitivce sastoji se od 16 jezera povezanih sistemom vodopada i potoka. Tu je nekoliko pećina, izvora i procvalih livada u parku. Postoji i sustav staza i stazica kroz jezera, tako da se turisti ne moraju bojati da će se izgubiti.


Biblijski vrt Stomorija u Kastel Novom

Koegzistencija prirode i duhovnosti može se osjetiti na ovom izuzetnom mjestu zvanom Biblijski vrt Stomorija. Nalazi se u Kaštel Novom, na južnim obroncima planine Kozjak. Tamo je u 1189. sagrađena crkvica Marije od Špiljana danas poznate kao Gospa Stomorija. Platane, masline, smokve i loza - biljke spominjane u bibiliji rastu tu već stolječima. Mnoge druge kao Judino drvo, lovor, bagrem,  začini, aromatične trave rastu na ovom izuzetnom mjestu, od tamo možete uživati u prekrasnom pogledu na Kaštelanski Zaljev .

Aktivnosti

Rafting, kayaking i canyoning avanture na rijeci Cetini

Bez sumnje, rijeka Cetina je jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj za kayaking i rafting. Nalazi se u mirnom dijelu Dalamtinske Zagore i pronašla je svoj put kroz polja i klisure stvarajući brzake, vodopade i jezera, okružena divljom vegetacijom i kanjonima. Prirodni sklad u i oko ove rijeke još uvijek je neiskvaren.

Iskusite pravu avanturu na rijeci Cetini, koja je zbog svoje divljine i bezvremenosti nazvana rijeka Konj, uživajte u skrivenoj ljepoti njenih kanjona, koji mogu biti duboki do 120m. Istražite 40m visok vodopad Gubavica i zaplivajte u njemu.

Dvije dobre polazišne točke su gradovi Trilj i Omiš, oboje 35 km od kuće za odmor Ruža.


Pecanje na rijeci Cetini

Hrvatske rijeke, kao što je rijeka Cetina i jezera su među najčišćima na svijetu i kao posljedica toga pune pastrva i ostalih slatkovodnih riba. Pa čak i ako ne budete imali sreće u pecanju bar ćete provesti prekrasan dan u prirodi.

Biciklizam


Kaštel Štafilić je odlično mjesto za početak biciklističkih avantura zbog  blizine najboljih biciklističkih ruta u Dalmaciji. Težina ovih ruta dosta varira, od onih napravljenim za rekreaciju do onih za sportaše. Npr. velika makarska biciklistička  tura vodi uz i preko planine Biokovo, koja je visoka preko jednog kilometra! Tura ide preko biokovskog područja Staza, preko parka prirode Biokovo do najvišeg vrha sv.Jure (1762 m), gdje se možete opustiti i uživati u spektakularnom pogledu na dalmatinsku obalu.


Izleti brodom


Ako bi bila samo jedna stvar u Hrvatskoj koju možemo nazvat unikatnom to bi bili njeni brodovi. Svaka luka, a među njima i Kaštel Štafilić ima uz svoje mulove poredane drvene brodice, prelijepih linija i elegantne. Ugodni izleti brodom na obližnje otoke Drvenik, Šolta, Brač su vam na raspolaganju. Ovi izleti mogu trajati od nekoliko sat do cijelog dana. Ako odete cijeli dan to obično uključuje i "fish picnic", tj. pripremu svježe uhvaćene lokalne ribe pripremljene na hrvatski način.

Ako želite iznajmiti brod, bio to mali brod na vesla ili veliki motorni čamac za big game fishing ili šta bilo, možete iznajmiti jednog u obližnjem Trogiru. Možete ih iznajmiti na sat, dan, sa skiperom ili bez.


Ronjenje


Hrvatsko Jadransko more je ne samo atraktivnasa nautička lokacija već privlači i ljubitelej podvodnog svijeta. Čistoća tirkiznih voda, ljepota njegovih dubina, raznovrsnost podvodnog života i fascinantni ostaci potonulih brodova sakriveni su na dnu mora i svi pridonose njegovom šarmu.

Ronilački centar u Kaštel Štafiliću može zadovoljiti potrebe kako neiskusnih ronilaca tako i iskusnih te nudi tečajeve koji su prihvatlivi cijenom i načinom izvođenja. Tu možete iznajmiti i opremu te dogovoriti izlete. Bit ćemo sretni da Vam damo više informacija!


Hiking uz planinu Kozjak

Šetanje u Kaštelima je predivno iskustvo. Bilo da šetate uz kilometre dugu rivu ili uz planinu Kozjak koja okružuje Kaštelanski Zaljev. Proteže se 16 km u dužinu od Klisa na istoku do Malačke na zapadu. Kameni dio uz vrh je najduži u Hrvatskoj, ali ne i njegova visina (50-250m). Najviša točka je Veli Vrj (779m) Tu je i 80km obilježenih planinarskih puteva pogodnih za rekreacijsko planinarenje. Stijene na Kozjaku su poznate po svojim planinarskim stazama (neke od njih blizu planinarskog doma Malačka). Ove staze nisu jako zahtjevne i možete se njima koristiti i rekreacijski. Planinarsko društvo Kaštela bit će sretno pružiti potreben informacije grupama i pojedincima i omogučiti ima da uživaju u prekrasnom pogledu na Kaštelanski Zaljev, Trogir, Split i  centralne dalmatinske otoke.


Planinarenje

60 posto površine Hrvatske je planinsko. Zajedno sa svojim fenomenom krša, to ga čini jednim od zanimljivijih mjesta za planinarenje u Europi. Neke od interesantnih staza mogu se naći i u blizini kuće za odmor Ruža:

Velebit sa svojih 1.758 m visina je jedna od Hrvatskih najviših planina i najduža planina dinarskog sistema. Dio je Paklenice i Sjevernog Velebitskog Nacionalnog Parka te uključuje čuvene vertikalne stjenovite formacije poznate kao Aničin Kuk, koje je jedno od najpopularnijih područja za hrvatske planinare.

Također odlično mjesto za planinarenje je planina Biokovo, sa Sv. Jurom kao najvišim vrhom (1.762 m). Najvažnije značajka ovih planina je ta da najveći vrhovi nemaju oblik vrha grebena već platoa. Rubovi platoa obično završavaju visokim vertikalnim klisurama koje padaju duboku u krška polja.

REZERVIRAJ ONLINE
  • * Ime:
  • * E-mail
  • * Broj odraslih
  • * Broj djece
  • * Dan dolaska:
  • * Dan odlaska:
  • Komentar:
    * obavezne informacije
Tel. Hrvatska: ++385 21 234 284, Tel. Njemacka: ++49 179 117 1625, E-mail: info@apartments-ruza.com